Ze zijn helemaal hot. Online cursussen. Ook wel online programma’s genoemd (Nee, dat is niet een programma van de BNN-VARA op Youtube).

Je bent ze vast wel eens tegengekomen. Of heb je zelf al online cursussen gekocht. Misschien heb je er al eens over nagedacht om zelf een online cursus te maken? En wellicht ook wel eens mee bezig geweest?????

Zoals mijn grootmoeder zei (of was het mijn moeder?): bezint eer gij begint

Daarom wil ik 7 veelgestelde vragen behandelen, waarvan ik denk dat het goed is als je daar over nagedacht hebt, voor je aan het maken van je online cursus gaat beginnen.

1) Waarom maak je een online cursus?

Een online cursus is een verlengstuk van je bestaande onderneming. Je kan meer mensen begeleiden dan je ooit een op een kan doen. Omdat een online cursus altijd beschikbaar is, kan jouw cursist in zijn of haar eigen tijd de lessen bekijken en uitvoeren. Daarbij bepalen zij zelf hun tempo, je hoeft dus niet een gezamenlijke vaste afspraak te hebben. Dat geeft vrijheid aan beide kanten.

En omdat alles online staat, kan je de verkoop van je cursus automatiseren, zodat je een extra (passieve) inkomstenstroom kan maken.

2) Kan je in mijn vakgebied ook een online cursus maken?

Binnen nagenoeg alle beroepsgroepen is het mogelijk om een online cursus te maken. Anders gezegd, als er boeken over jouw vakgebied bestaan, dan is een online cursus ook mogelijk.

Wat overblijft is de vraag welke inhoud je in je cursus stopt. Daar speelt creativiteit en professionaliteit een rol. Voor een online cursus wil je je kennis of ervaring vertalen in een vastgesteld format. Dat is voor de een makkelijker dan voor de ander. Hoe creatief ben jij hier in?

Wil je hierbij hulp hebben, neem contact met me op over de mogelijkheden van coaching, of koop mijn online cursus: Online Business Building Blocks.

3) Voor wie maak je jouw cursus?

Zeg niet iedereen. Of voor mijn klanten. Jouw doelgroep voor je online cursus is niet perse dezelfde als de doelgroep waar je nu mee werkt. De mensen die je online cursus kopen zijn mensen die het fijn vinden om een zelfstudie te doen. Als jij nu een coachklant hebt die nog nooit een instructievideo heeft bekeken, is de kans klein dat ie je cursus koopt. Maak voor je cursus een nieuwe beschrijving van je online doelgroep.

4) Wat kan je verdienen met een online cursus?

Bij veel mensen zie ik euro-tekens verschijnen als ze over online cursussen praten. Helaas is de praktijk weerbarstiger. Hoeveel jij kan verdienen hangt af van hoe jij jouw bedrijf en jouw cursus in de markt zet. Hoe goed jouw cursus voldoet aan de behoefte van je doelgroep, al dan niet gecreëerd. En uiteraard aan de kwaliteit van je cursus. Voor de een is een online cursus een mooie aanvulling op zijn inkomen. Voor de ander kan het volledig vervangend zijn van het inkomen.

5) Hoe moeilijk is het om een online cursus te maken?

Het maken van een online cursus bestaat uit 2 onderdelen. De inhoud en techniek. Je aandacht moet denk ik uitgaan naar de inhoud. Als jij een expert bent op jouw vakgebied, dan geloof ik dat je goed weet wat in je cursus past. Let wel op dat het niet te groot maakt. Je eerste cursus hoeft niet een 2000 euro product te zijn. Begin met iets kleiners zodat je ervaring op doet met het maken.

Techniek is een ander aspect. Ik zie veel ondernemers uit kostenoverweging kiezen voor technisch complexe platforms, waardoor ze veel tijd met het neerzetten van hun cursus. De leercurve van een online leerplatform is vaak steil.

6) Hoeveel tijd kost het om een cursus te maken

Tijd is relatief. Hoe groot wordt je cursus? Als je nog nooit een cursus hebt gemaakt, dan bestaat de valkuil dat je al je kennis in 1 cursus wilt stoppen. Doe dat niet! Begin met een korte cursus, bijvoorbeeld 4 of 6 lessen. Hoeveel tijd kost het jouw om die lessen uit te werken, op te schrijven en eventueel op te nemen?

Het technisch neerzetten hebben we het net over gehad. Hier kan je veel tijd in verliezen. Je kan het technische deel ook uitbesteden of een dedicated platform aanschaffen, zie hieronder.

De meeste tijd zal in de marketing en verkoop gaan zitten. Want dat is het moment dat je ook daadwerkelijk wat kan verdienen. Marketing is een doorlopend proces.

7) Welke software heb je nodig voor een online cursus?

Er zijn vele mogelijkheden om een cursus online te zetten. Met WordPress en een betaald leer-managementsysteem (LMS) kan je het relatief goedkoop opzetten, dit vraagt wel meer werk dan een platform dat speciaal gemaakt is voor online cursussen. Voor de laatste betaal je dan weer meer. ik heb eerder een uitgebreide blog hierover geschreven: Hoe maak je een online cursus.

Ik werk nu 5 jaar met Kajabi. Kajabi is een ogenschijnlijk duurder platform (start bij $ 1.440 per jaar) maar dat wordt snel minder als je alles bij Kajabi onderbrengt: je website, je emailmarketing, je funnels, je leeromgeving, je videoplatform, de kosten van je websitebouwer. Tel alles bij elkaar op en bepaal zelf of Kajabi voor jou interessant is.

Hoewel ik zeer enthousiast ben over dit platform, is één hickup aan Kajabi. Het systeem kan niet rechtstreeks met iDeal betalingen overweg. Voor mijn klanten heb ik daarom de service LinktoPay.nl opgezet. LinktoPay is het missende puzzelstuk tussen Kajabi en jouw iDeal betalingen (of Bancontact, Sofort etc).

Ga naar Kajabi >>
Bekijk LinktoPay >>

Wat is jouw volgende stap

Alles begint met een keuze:

Wil jij jouw online cursus dit jaar nog online hebben of niet?
Zo nee, schrijf onder deze blog waarom niet.
Zo ja, wat is dan jouw volgende stap om dat te realiseren? Laat het ook weten hieronder.

Twijfel je of je het moet doen? Neem eens contact met me op en we bespreken de mogelijkheden hoe ik je daarbij kan helpen. Te denken valt aan coaching, een DIY-training, of gewoon even een kort advies om er achter te komen wat jouw volgende stap is. Stuur mij een email op: [email protected].

Reageer en krijg mijn gratis trainingsvideo (45 minuten)

Heb jij nog een vraag over online cursussen, het maken daarvan, het verkopen, loop je vast in het maken of anderszins? Stel hem hieronder en ik beantwoord hem.

Als dank voor je reactie onder deze blog (ook op de eerdere vragen) krijg je toegang tot een van mijn training over de 8 Noodzakelijke eigenschappen voor online ondernemen. De training is een paar jaar oud en heeft nog mijn oude bedrijfsnaam in beeld. Daarom was ik hem vergeten. Toen ik hem vandaag terugkeek, dacht ik: WAT WAS DIT EEN GOED VERHAAL! Zonde dat niemand hem meer kan zien.

Als dank voor je reactie, krijg je gratis toegang tot deze zeer waardevolle training.

Vergeet je niet op like en delen te klikken. Dank je!

Blijf gefocust, blijf groeien en inspireer de mensen om je heen.

Bastiaan


Bastiaan
Bastiaan

Hi, ik ben Bastiaan de Koning. Online Marketing Trainer, Spreker, Coach, Kajabi Expert, Oprichter Kajabi-Users.nl en de Kajabi-iDeal betaalplatform LinktoPay. Ik adviseer mkb en ondernemers hoe je snel professionele online cursussen kan maken en kan verkopen, binnen een professionele cursus omgeving.

  12 Reacties op "Zeven vaak gestelde vragen over het maken van Online Cursussen"

  • Anita

   Hai Bastiaan
   Dank voor deze info ik werk aan een online programma voor Organize your life rust in hoofd en huis
   Alle tips zijn welkom
   Ik werd getrigherd herschrijft je online klant dank je
   Die nieuwsgierig is en graag leert

   • Bastiaan

    Goed je weer terug te zien, Anita! Succes.

  • Juliette Reek

   Hoi ik ben Juliette, Ik wil een platform ontwikkelen waarop mensen met een laag inkomen te weken komen hoe ze hun inkomen kunnen vergroiten, hun uitgaven kunnen verkleinen en hunkleine kapitaal kunnen laten groeien.
   ook wil ik materiaal aan bieden voor mensen met raad en info over hu zij ook de minima met een beperking kunnen helpen
   echter, ok ik ben een minima met een beperking, dus een deel van deze info wil ik betaald maken voor een klein bedrach dat de meeste wel kunnen betalen (20.– euro voor een korte cursus )
   750 heb ik helaas niet maar ik heb wel wat aan deze blog, Ik denk er alleen over mijn cursussen als ik ze ga maken bij udemy.com neer te zetten. dan kan ik eerst een gratis workshop aan bieden, en als er den vraag is naar mijn onderwerp in het Nederlands , dan kan ik er geld voor gaan vragen
   als ik de cursussen daar neer zet heb ik zeker ook wat aan marketing tips .
   naast de tips die ik elders gevonden heb over het gebruiken van pinterst denk ik dat facebook twitter en linkedin ook wel plekken zijn. echter mijn eerste klanten moet ik gratis werven , want ik heb geen starters capitaal .
   Kan u mij wat linkjes geven naar blogs van u en eventueel een bevriende collega waar ik info vind die voor mij nuttig kan zijn.?

   • Bastiaan

    Hi Juliette, dank je voor je uitvoerige en persoonlijke verhaal. Het is goed ok eerst te gaan testen naar de behoefte voor je iets groters opzet. Ik stuur JW oer email een idee voor een online cursus opzet in jouw situatie.

    Als je klikt op Blog in de menu balk hierboven vind je veel meer blogs.

    Succes met je project!
    Groet Bastiaan

  • delilah

   Hi Bas,

   Wat een geweldige waardevolle informatie weer. Hoewel ik al veel van je heb geleerd in onze 1 op 1 coaching krijg ik toch graag toegang omdat ik zeker verwacht er toch nog van te kunnen leren!
   Groetjes,
   Delilah

   • Bastiaan

    Ik stuur hem je toe Delilah. Dank je voor je reactie. Alle goeds! Groet Bastiaan

  • Reyald

   Dankjewel! Ben wel benieuwd naar je video nu. Is ie nog even actueel als een paar jaar geleden?

   • Bastiaan

    Hi Reyald, Zeker. Ik stuur hem door via de email. Wat doe jij zoal met online cursussen? Groet Bastiaan

  • Fien

   Hi Bastiaan, dank voor je waardevolle tips. Ik heb een tijdje geleden optimize press gekocht ( via een zoektocht op Google stuitte ik op videotrainingen van jou en raakte enthousiast) en wil daarmee aan de slag om mijn online workshops op te zetten. Nu spreek jij over Kajabi. Is het dan wel handig om jouw programma te kopen van 750 euro?
   Ik bedoel, zijn de adviezen die je geeft in jouw building block training helemaal gericht op het platform Kajabi?

   • Bastiaan

    Hi Fien, met beide pakketten heb ik veel ervaring. Zullen we even bellen? Dat lijkt mij makkelijker om te kijken wat bij je past. Ik stuur je later vandaag een email.

  • Marije

   Bedankt voor je inzicht. Staan ook op het punt een online cursus te lanceren. En idd ook bezig met Kajabi. Juist vanwege dat ideaal verhaal nog even getwijfeld maar ga je link bekijken en de boel opzetten!!

   • Bastiaan

    Hi Marije, super. LinktoPay is de service die ik nu aan het opzetten ben. Speciaal voor Kajabi en iDEAL. Heb je Kajabi al aangeschaft? Bekijk zeker de filmpjes even op de site. En stel gerust vragen. Groet Bastiaan

Reacties zijn gesloten.