Dit is een van de eerste vragen die ik aan nieuwe klanten stel. Wat voor online cursus WIL JIJ maken.

Veel ondernemers zijn zich niet bewust van de mogelijkheden van online cursus. Ze denken vaak aan een training van vele weken, waarbij ze iedere week een nieuwe les naar hun student sturen.

Maar wist je dat er tientallen verschillende mogelijkheden zijn voor een online cursus?

De training hebben we al genoemd, maar denk ook eens aan een online testomgeving, een database met allemaal handige tools, een digitale handleiding met allemaal video’s om een bepaald apparaat te bedienen of een bepaalde offline cursus te ondersteunen.

Om je een beetje op weg te helpen, heb ik een overzicht gemaakt van 20 verschillende mogelijkheden voor een online cursus. Je zal zien dat het woord ‘cursus’ misschien wat beperkt is Er is echt heel veel mogelijk.

Download gratis: 20 Killer Ideeën voor een online cursus.

Je kan hem gratis downloaden. En ik geef je daarna een korte casestudy van Freek, een personal coach die bij mij kwam voor zijn online training. Na 9 maanden had hij nog niets af, maar was wel al maanden bezig. Hij bleek 5 fundamentele vragen niet beantwoord te hebben. Die 5 vragen heb ik nu verwerkt in een korte cursus: Start jouw Online Cursus. Ik vertel er meer over na de casestudy.

Een van de vragen is:

Welke software gebruik je voor je online cursus?

Ook hier zijn weer vele verschillende mogelijkheden. Je kan je online leeromgeving zelf bouwen, integreren op je WordPress site, of je kan kiezen voor een alles-in-één platform zoals Kajabi.

Als je mij al langer volgt, dan weet je het misschien nog. In 2015 maakte ik de GratisOptimizepressTraining. Deze gratis doe-het-zelf cursus was om te laten zien dat je met het WordPress en het pakket OptimizePress vrij makkelijk een online cursus kan maken. ‘Vrij makkelijk’ was toen nog van toepassing. Nu komt het allemaal erg complex en omslachtig over. Het aanbod van online leeromgevingen was destijds nog niet zo groot als nu.

Nu 4 jaren later zijn er vele honderden mensen die gebruik hebben gemaakt van deze training. Ik heb hele mooie resultaten gezien. Maar helaas aan alles komt een einde, en zo ook aan deze training. OptimizePress is onlangs volledig vernieuwd naar versie 3.0. Alle video's en alle tips in deze training zijn niet meer bruikbaar.

Als alternatieven voor een WordPress leeromgeving zijn er nu systemen zoals LearnDash of Wishlist. Beide systemen bieden heel veel mogelijkheden, maar ze zijn bewerkelijk om op te zetten en je blijft afhankelijk of de site het na WordPress updates nog niet. Ik zie goede resultaten resultaten, maar het heeft niet mijn voorkeur.

Mijn suggestie Kajabi

Zelf ben ik voor mijn leeromgeving volledig overgestapt op het platform Kajabi . Bovendien ben ik sinds kort ook de oprichter van de gebruikersgroep in Nederland Kajabi-Users.NL. (Ben je al een Kajabi gebruiker, meld je gratis aan).

Kajabi is een alles-in-één platform, voor zowel je leeromgeving, je website, hosting, emailmarketing en verkoopfunnels. Voor mij de ideale combinatie.

Mocht je nog niet weten welke leeromgeving je wilt gebruiken, en wil je niet te veel bezig zijn met de techniek, maar vooral met de inhoud van je cursus? Kijk dan ook eens op Kajabi-Users.nl, daar vertel ik veel meer over dit platform

30 Dagen Kajabi uitproberen (in plaats van de standaard 14)

Als je via ons Kajabi aanschaft, kun je 30 dagen Kajabi gratis uitproberen inclusief onze gratis trainingen. Voorwaarde is dat je deze link gebruikt, anders werkt de korting niet: Aanmelden Kajabi

Het woord is aan jou

Wat voor online cursus of training heb jij gemaakt of wat wil je maken? En met welk platform voor je leeromgeving heb je deze gemaakt?

Vertel het in de comments hier onder de blog.

Groet, Bastiaan


Bastiaan
Bastiaan

Hi, ik ben Bastiaan de Koning. Online Marketing Trainer, Spreker, Coach, Kajabi Expert, Oprichter Kajabi-Users.nl en de Kajabi-iDeal betaalplatform LinktoPay. Ik adviseer mkb en ondernemers hoe je snel professionele online cursussen kan maken en kan verkopen, binnen een professionele cursus omgeving.