Deze blog is ge-update in tekst en video:
Blog: 10 Fouten bij het maken van een online cursus
Youtube: 10 Fouten bij het maken van een online cursus

Als ik 8 jaar geleden wist wat ik nu weet, over het maken van online cursussen, dan had ik veel sneller resultaat gehad. Maar er was destijds niemand die mij verteld had wat en vooral, hoe ik het moest doen.

Ik onderschatte het hele proces en deed maar wat. Met schade en frustratie heb ik mijn fouten gemaakt. Te beginnen met de domste fout: Denken dat ik het wel wist.

Lessons learned. Sindsdien heb ik vele cursussen gemaakt en succesvol verkocht. Ik heb nog veel meer ondernemers geholpen met hun online cursussen. Bijna iedere keer zie ik weer dezelfde fouten naar voren komen. 

Daarom heb ik een top 10 lijstje gemaakt van de meest gemaakte fouten bij het maken van een online cursus.

En laat maar beginnen met mijn grootste fout.

1. Denken dat je het wel weet

Bij het maken van een online cursus komt veel kijken. Zowel inhoudelijk, als technisch als marketing. Als beginnend online ondernemer moet je van goede huize komen om al deze drie terreinen goed te doen.

Als je denkt dat je het wel weet, is de kans erg groot dat je nog meer fouten gaat maken. Laat je helpen, begeleiden. Zorg dat je iemand hebt die al veel vaker online cursussen heeft gemaakt.

2. Te groot willen maken

Als ik betaald word op basis van het aantal ondernemers dat direct een supergrote training wilt maken, dan hoef ik helemaal niet meer te werken. Een grote training (bijvoorbeeld 12 weken cursus materiaal, pdf’s, werkboeken, video, audio etc) kost heel veel tijd om te maken. En het is voor de meeste mensen overweldigend om dit te maken. De kans is zeer groot dat ze gedurende het proces afhaken en dat de cursus er nooit komt.

Begin met iets dat je kan overzien. Geef jezelf de speelruimte om te leren(!) hoe je cursussen maakt.

3. Te veel informatie willen geven

 Ik herken het wel. Je bent super enthousiast over het onderwerp waarin je traint. En je vindt dat iedereen al die kennis die jij hebt ook zou moeten hebben. ‘Het gaat ze echt helpen’.

Maar daar doe je niemand een plezier mee. Je klant wil helemaal niet al die kennis hebben. Die willen geholpen worden met het probleem dat ze hebben. Het is jouw taak om daarin te voorzien. De rest? Dat laat je weg!

4. Je idee niet valideren

Nog één van mijn grootste fouten. Een cursus maken zonder weten of er echt behoefte aan is. Voor je begint, zorg dat je zeker weet dat er mensen zijn die jouw cursus willen kopen.

5. Geen planning hoe lang je cursus bezig bent

Ik weet niet hoe jij werkt, maar als ik geen deadline stel, dan is de kans groot dat ik niet doorpak en telkens mijn project weer wegleg. Gevolg: maanden bezig zonder resultaat.

Het maken van een online cursus kost tijd. Deze tijd zal je vrij moeten maken en in moeten plannen. Hoeveel tijd mag het kosten, wanneer doe je het, en wanneer is je cursus af?

6. Niet boven de stof staan

We willen een ander het liefste lesgeven in waar we zelf vol van zijn en wat we net zelf hebben geleerd. Als dat je uitgangspunt is, dan loop je naar mijn mening te kort voor de troepen uit. Om je cursus te maken, ben je continu weer op zoek naar nieuwe informatie, omdat je er zelf nog niet boven staat.

Maak een cursus op het niveau waar jij je hand niet voor omdraait. Dan kan je de cursus maken zonder dat je diep over de inhoud hoeft na te denken. Je bent sneller klaar en je cursus is van betere kwaliteit.

7. Te veel met de techniek bezig zijn

Een online cursus moet ergens online staan. Daar heb je een platform of website voor nodig. De cursusomgeving moet gemaakt worden, de cursussen er in gezet worden, er moet een afgesloten lesomgeving zijn, een betaalsysteem, verkooppagina’s, emailseries, en nog veel meer.

Hoeveel tijd mag dat kosten? Ga je dit zelf doen door je cursusomgeving in een WordPress website te bouwen? Mijn advies, besteed dit direct uit.

Zelf ben ik geen voorstander van WordPress leeromgevingen. Ze kosten veel geld en tijd om op te zetten, te onderhouden, met een grote kans dat ze na een update niet meer werken.

Ik werk al jaren met Kajabi, een alles in één platform, waarin je je website, leeromgeving, emailmarketing en klantenbestand kan beheren. Het werkt razendsnel, ziet er altijd geweldig uit en alles werkt samen. Je hebt geen andere systemen meer nodig.

Meer weten over Kajabi? Bekijk mijn introductievideo. >>.

8. Onderschatten en opgeven

Deze fout is bijna standaard. Ik heb deze fout bewust hoger in het rijtje gezet, omdat ik wil dat je weet waar je aan begint. Het bedenken, maken en verkopen van een online cursus is een project. Waar vele leermomenten in zitten. Er komen altijd tegenslagen. Er gaan altijd dingen niet zo snel als je had verwacht. Dat hoort bij het leerproces. Als je daar niet tegen kan, begin er dan niet aan.

9. Geen marketingplan

 Weet je al wie jouw training gaat kopen? Hoe ga je ze bereiken? Heb je een marketingplan om dat te doen? Een cursus hebben zonder dat je weet hoe je die aan de man kan brengen is buitengewoon frustrerend (Ja, been there, done that).

10. Snel willen cashen

Ja, ik wil ook € 50.000 in een webinar verdienen. Iedere week!

Een online cursus kan je financieel vrij maken. Maar verwacht je echt dat je dat gaat lukken met je eerste cursus. No way! Ohh Bang, klap in je gezicht. Sorry.

Als je de marathon wilt lopen, snap je ook dat je moet trainen, oefenen en begeleiding nodig hebt. En zelfs dan ben je na een enkele marathon nog geen topsporter. Dat vraagt blijvend investeren.

Zo ook met het maken en verkopen van online cursussen. Je kan een vergelijkbaar niveau als marathonlopers halen, maar geef jezelf alsjeblieft de tijd om te leren, fouten te maken, te groeien en pas dan echt te cashen. 

Welke fouten herken jij? Of maak(te) je zelf?

Ik sta niet met een belerend vingertje hier hoor. De meeste fouten zijn heel herkenbaar voor mij en heb ik echt ook zelf gemaakt.

In welke fouten herken jij je? Of welke fouten zou jij kunnen aanvullen? Laat het weten in het reactieveld hier onder de blog.

Twijfel je over jouw nieuwe online cursus?

Ik heb een online training voor je waarin je 5 cruciale vragen gaat stellen voordat je met jouw online cursus zou moeten beginnen. Deze vragen zorgen ervoor dat je precies weet wat je kan maken en hoe je die ook snel kan maken. Deze vragen zijn het fundament van iedere training! Maak de online cursus die verkoopt

Meld je aan en krijg de cursus voor € 47

Veel succes,

Bastiaan


Bastiaan
Bastiaan

Hi, ik ben Bastiaan de Koning. Online Marketing Trainer, Spreker, Coach, Kajabi Expert, Oprichter Kajabi-Users.nl en de Kajabi-iDeal betaalplatform LinktoPay. Ik adviseer mkb en ondernemers hoe je snel professionele online cursussen kan maken en kan verkopen, binnen een professionele cursus omgeving.