Bloggen… Voor velen een uitdaging. Waar schrijf je over? En wat schrijf je eigenlijk? Zoekend naar een onderwerp, zoekend naar woorden. Voor je het weet ben je een middag of een hele dag bezig. Stop je omdat je niet tevreden bent. Leg je hem weg om het later weer op te pakken en helemaal om te gooien… Herkenbaar?

Wat ik vandaag wil laten zien, is hoe je eenvoudig een blog schrijven zonder dat je uren bezig bent. Want bloggen is belangrijk voor je zichtbaarheid en expertstatus, maar het moet niet een dagtaak gaan worden.

De challenge!

Op het moment dat ik deze blog begon, stelde ik mijzelf een challenge!

Schrijf binnen 1 uur een informatieve blog, zet deze online en laat zien hoe een ander dat ook kan.

Dat is wat ik je vandaag laat zien. Het is dinsdagmiddag 17.14 uur en om kwart over 6 staat ie online. Hoe ik dat doe? Dat vertel ik in deze blog.

Aan het eind van deze blog heb jij een schema, zodat jij ook snel en efficiënt jouw blogs binnen een uur kan schrijven en plaatsen. *)

De hele dag bezig met één blog

Sinds 2013 heb ik voor verschillende websites meer dan 230 blogs geschreven. Als ik terugdenk aan mijn begintijd dan herinner ik mij vele dagen ploeteren op een enkele fatsoenlijke blog. Ik wilde uitgebreid zijn, volledig. Ik deed mijn research. Ik koos een onderwerp waar ik zelf niet 100% in zat en daardoor moest ik eerst ‘leren’.

Frustrerend was het. Om zo lang bezig te zijn voor een stukje tekst. Dat moest anders. Ik wilde en vast schema hebben waarop ik mijn blogs maakte. Zodat ik nooit over de structuur hoefde na te denken.

Dat schema geeft mij houvast om mijn verhaal te vertellen, of mijn blog op te schrijven. Dat schema bestaat uit 5 stappen.

Het 5-stappen blogschema voor 90% van je blogs

Als ik kijk wat er allemaal op het internet wordt neergezet… Veel blogs worden geschreven zonder een vaste structuur. De schrijver wil graag zijn of haar verhaal kwijt. Geeft of een heleboel onnodige informatie. Of de blogs zijn zo kort of klein dat je denkt, wat moet ik hier nu weer mee.

Het schema dat ik gebruik, bestaat uit 5 stappen. En al deze stappen moeten voorkomen in deze volgorde. De 5 stappen zijn;

 1. Beschrijf het probleem
 2. Beschrijf waarom het belangrijk is voor je lezer
 3. Beschrijf wat jij ervaren hebt en hoe je dat opgelost hebt
 4. Geef je tips, 3 tot 5
 5. Zorg voor een actie, wat wil je dat ze nu doen na het lezen.

Kijk eens naar deze blog. De voorgaande tekst heeft de eerste 3 punten behandeld. En nu zit je in punt 4.

Laten we de verschillende stappen iets verder bekijken.

1) Beschrijf het probleem

De eerste alinea is om het probleem te beschrijven dat je gaat oplossen. Dit is een probleem waar je lezer mee zitten en waar ze als het goed is, zichzelf in herkennen.

Wanneer jij blogt voor je bedrijf, dan herken je ongetwijfeld dat het schrijven van een blog veel meer tijd kost dan je had gepland. Dat probleem schets ik in de eerste 2 alinea’s.

2) Beschrijf waarom het belangrijk is voor je lezer.

In dit deel leg je uit waarom je lezer door moet lezen. Je wilt niet dat ze afhaken. Dus geef aan wat ze er uit kunnen halen. Beantwoord de vraag in hun hoofd ‘What’s in it for me’ (WII FM).

In deze blog is dat, dat jij een schema krijgt hoe jij het ook in een uur kan. Want dat wil iedere blogger wel.

3) Beschrijf wat jij ervaren hebt en hoe je dat opgelost hebt

Het derde deel is nodig om jou en je blog menselijk te maken. Vertel iets over hoe jij het hebt ervaren en hebt opgelost. Wat heb je geleerd? Wat was jouw worsteling. Met deze passage geef je inzicht in jouw persoon, in jouw leerproces en laat je zien dat je de expert bent.

In mijn blog beschrijf ik dat ik al 5 jaar blog en meer dan 230 blogs heb geschreven. Dat geeft expertstatus. Daarnaast vertel ik dat ik ook ooit een hele dag bezig was met blogs en dat niet meer wilde. Mijn doel van deze passage is dat je je hier ook in herkent en bij jezelf zegt: “Ik wil niet hele dagen met een blog bezig zijn. Bas, vertel mij hoe ik het wel moet doen.

4) Geef je tips

Dit is de inhoud van je blog. Hier help je je lezer met tips, informatie, beschrijvingen, recensies of wat jij ook wilt delen in je blog. Hou dit deel beperkt. 3 tot 5 tips is genoeg, anders wordt het teveel voor je lezer om te onthouden en haken ze af.

In deze blog is dat denk ik wel helder. Hier zit je nu midden in!

5) Zorg voor een actie, wat wil je dat ze nu doen na het lezen.

De laatste passage is om je lezer in actie te krijgen. Wat wil je nu dat ze doen? Moeten ze de tips toepassen? Geef aan hoe. Reageren op jouw blog? Vraag erom. Iets downloaden? Geef aan hoe en waar. Zich aanmelden voor iets? Geef een optin-formulier of knop. Delen van je blog om sociale media? Vraag er om!

Ik zie veel bloggers geen gebruik maken van deze oproep tot actie (call to action). Doe het wel, je hebt een kans om je lezer verder te helpen en de kans dat ze jou ook verder kunnen helpen, onder meer door je blog beter zichtbaar te maken.

Het woord is aan jou!

Wat vind je van deze tips over bloggen? Kan je hier iets mee? Denk je dat jij je volgende blog sneller kan schrijven aan deze hand van deze tips en dit schema? Of gebruik jij een totaal andere methode?

Praat mee en laat het weten in het commentaarveld (KLIK HIER) onder de blog.

Like en Share deze blog!

En wil je deze blog liken en delen op Facebook of LinkedIn? Dan zien jouw vrienden ook hoe ze sneller kunnen bloggen, en je helpt mij ook weer!

Leer bloggen als onderdeel van je zichtbaarheid

Ik vind bloggen ontzettend belangrijk. Het heeft gezorgd voor mijn eerste grote financiële successen met internet. In mijn KlantGenerator training is bloggen één van de belangrijke onderdelen om zichtbaar te worden. Hoe je dat snel doet, hoe je de dat inplant, wat voor verschillende blogs je kan schrijven. Hoe je dat zo effectief mogelijk doet, behandel ik in die training.

Wil je weten of de KlantGenerator iets voor jou is? Volg dan een van mijn gratis online webinar trainingen. Leerzaam en gezellig! Geen sneaky verkoopverhalen of lange snikverhalen. Daar hou ik helemaal niet van en daar onderscheid ik mij ook heel duidelijk in! Mijn trainingen zijn altijd live en ik vind het heerlijk om met je te chatten voor en na de training.

Ik hoop je in een van de volgende webinars te mogen zien.

Kijk even voor de data en meld je direct aan op: Gratis Webinars

Dit is het,

Blijf gefocust, blijf groeien en inspireer de mensen om je heen.

Groet, Bastiaan

Update

 • 17:14 Start met schrijven van de blog
 • 17:59 Blog geschreven en doorgelezen
 • 18:06 Knip en plak naar WordPress en plaatje toegevoegd, SEO, categorie en tags
 • 18:14 Een deel van de tekst in de nieuwsbrief geplaatst. En de nieuwsbrief gepland voor de volgende dag.

Gelukt!!! De blog is geschreven, geplaatst en de nieuwsbrief is ingepland!!! Champagne!!!

 • 18:15 Deze update toevoegen
 • 18:20 Disclaimer toegevoegd
 • 18:25 Laatste tekstuele aanpassingen in de blog omdat een alinea niet lekker liep.

*) Disclaimer

Ik hou van uitdagingen om bepaalde zaken snel en efficiënt uit te voeren. Ik werk graag onder tijdsdruk. Dat betekent dat gedurende die tijd niets mij mag storen. Geen emails, geen telefoon, geen tussendoorgesprekjes.

Daarnaast heb ik veel ervaring met het schrijven van blogs, hoe ik ze moet plaatsen, welke onderdelen ik moet invullen. Dat betekent dat die onderdelen ook snel en efficiënt gaan.

Ik beloof niet dat jij vanaf je eerste blog, deze in 60 minuten online krijgt. Ik beloof je wel dat je op basis van het voorgaande schema het veel sneller kan doen, dan als je zonder schema werkt. Ik hoop dat je veel snelheidswinst behaalt. En als je nu een dag bezig was voor een enkele blog en dat kan versnellen naar bijvoorbeeld 2 uur, dan heb ik mijn doel bereikt met deze blog. Op termijn zal je het ook binnen een uur kunnen.


Bastiaan
Bastiaan

Hi, ik ben Bastiaan de Koning. Online Marketing Trainer, Spreker, Coach, Kajabi Expert, Oprichter Kajabi-Users.nl en de Kajabi-iDeal betaalplatform LinktoPay. Ik adviseer mkb en ondernemers hoe je snel professionele online cursussen kan maken en kan verkopen, binnen een professionele cursus omgeving.

  14 Reacties op "Schrijf binnen een uur een blog"

  • Matthijs

   Interessant stuk! Ik ga hier zeker mee aan de slag voor de blogs van de online personeelsplanning systeem

  • Bert Tamboer

   Kijk, dat is nou een blog waar je wat aan hebt. Juist terwijl ik vast loop in het schrijven van mijn blog, lees ik die van jou Bastiaan.
   Ik ga er gelijk mee aan de gang en ontdekken of dit voor mij ook zo werkt.
   Dank je wel.

   Vriendelijke groet,
   Bert

   • Bastiaan

    Succes Bert! Snel afmaken dan nu 😉

  • Wendy

   Weer hele heldere tips! Leuk om te lezen dat ik het eigenlijk ook zo doe en dus best goed bezig ben!
   Ik ben al een snelle blogger, als ik begin dan staat ‘ie er wel een uur later…..
   Ik laat de blog altijd nog een dag liggen voordat ik hem post. Om er nog even met een frisse blik naar te kijken!
   Op naar de 230!! Want zo ver ben ik nog lang niet!

  • Lisette

   Fijn die structuur Bastiaan! En je blog leest ook lekker weg. Aantrekkelijk om het zo aan te pakken, nu blog ik nog niet maar ik krijg wel zin in zo’n uitdaging.

   • Bastiaan

    Hi Lisette, Bloggen is behalve goed voor marketing ook heel goed om je eigen gedachten en expertise te verwoorden. Dus begin er snel mee en maak het een gewoonte. Zeker in het begin voelt het vaak als een opgave en werk. Het gaat steeds makkelijker. Dit schema zal zeker daarbij helpen. Als je eerste blog staat laat het weten! Succes alvast.

  • Edwin

   Zeker goede tips. Maar hoe voorkom je dat je na 10 blogs weer met dezelfde probleembeschrijving, eigen ervaring en oplossing komt?

   • Bastiaan

    Hi Edwin,
    Het begint met een lijst blogideeeën waar je uit kan putten. Daarnaast, hou het klein. Als je iedere keer je hele levensverhaal vertelt, dan weten de mensen dat op een gegeven moment wel. Maar door een bepaald onderdeel uit je voorbeeld uit te lichten, krijgt je eigen ervaring een andere lading.
    Groet, Bas

  • Veron Goemans

   Dank voor je schema Bastiaan. Ik ga testen of het mij ook lukt om met jouw 5-stappen in korte tijd mijn blog re schrijven.

   • Bastiaan

    Hi Veron, leuk dat je er weer bent! Veel succes, het is een verademing als je tijd bespaart op dit schrijf proces. laat weten of het je is gelukt. Groet!

  • Leanne

   Ik geloof dat we simultaan aan het schrijven waren. Na jouw signaal gister stond dit vandaag op de to do list. Een uur … ja ongeveer wel. Tot deze blog … nu verwerk ik nog wat van je tips !!!

  • Marjorie

   Oefening baart kunst, dat blijkt maar weer. Bij mij gaat de ene veel lekkerder dan de andere. ‘In 1 uur klaar’ klinkt als een linkend perspectief. Ik ga het een volgende keer proberen: kijken of ik mezelf kan verrassen!

   • Bastiaan

    Het lukt mij zeker niet alle keren zo snel. maar door jezelf een deadline te stellen, kan het wel veel sneller gaan. Ben benieuwd hoe je snel de volgende schrijft. Laat het me weten. groet, Bastiaan

  • Esther van Berk - de Visiegraaf

   Goede tips! Ik gebruik deze structuur ook voor het maken van video’s. dat is niet alleen voor mezelf prettig omdat het tijd bespaart, maar het levert ook een duidelijk verhaal op waar mijn kijkers iets aan hebben

Reacties zijn gesloten.