Ik lijd aan het Better Idea Syndrome.

Geen idee of het een wetenschappelijk erkende ziekte is.

Maar ik wil er wel van genezen.

Want door deze ziekte verlies ik omzet.

En ik ben ervan overtuigd dat er vele mensen zijn, die net als ik, hier aan lijden.

 

Herken je dit?

Je hebt zoveel goede ideeën! Voor je het ene idee in de praktijk hebt gebracht, popt er al weer een ander idee op. Ook zo interessant. Ook zo goed. En ook heel belangrijk. Of eigenlijk veel beter…

Misschien lijd je ook aan het Better Idea Syndrome.

Je schakelt van idee naar idee. Je houdt 10 ballen tegelijk in de lucht. Je bent ontzettend druk met al die projecten die je moet afronden. En van de buitenkant lijkt het ook dat je mega productief bent, die het allemaal toch maar verzint en bedenkt. Zoveel dingen tegelijk doet

Maar binnenin…

Je vindt dat er te weinig uit je handen komt. Je neemt niet de tijd om iets af te maken. En per saldo voel je je overwerkt en ondergewaardeerd. En objectief gezien? Het kost je omzet in plaats van dat je meer omzet maakt.

 

Hoe meer projecten je managet, hoe minder winst.

Zelfs als je alle ideeën uitwerkt en je projecten allemaal afrondt.

Dat klinkt misschien tegenstrijdig, want als je op meerdere paarden tegelijk inzet, heb je toch ook kans meer te winnen? Niet dus.

Laat ik een voorbeeld geven:

Stel je hebt 3 ideeën die ieder 6 maanden van je tijd kosten om uit te werken. In totaal ben je met deze projecten 1,5 jaar bezig.

Als je de 3 projecten tegelijk doet, zijn ze allemaal na 1,5 jaar klaar. Om dat moment begin je met omzet te maken.

Maar als je focust op 1 project tegelijk dan is project A na 6 maanden klaar en kan vanaf dan voor omzet zorgen. Project B is na 1 jaar afgerond en zorgt vanaf 1 jaar voor omzet. En project C is na 1,5 jaar klaar.

Door te focussen kan project A al een jaar lang voor omzet zorgen, en project B een half jaar lang.

Stel dat ieder project € 10.000 per maand oplevert. Dan zorgt focus voor € 180.000 omzet na 1,5 jaar. De multitasker heeft 0 euro omzet.

Reken maar na: Project A 12 maanden omzet a 10.000, project B 6 maanden omzet a 10.000, totaal € 180.000.

Dit lijkt misschien extreem, maar dit gebeurt ook op klein niveau.

De keuze om deze week 3 projecten verder te ontwikkelen in plaats van het belangrijkste project eerst af te ronden, levert uiteindelijk dezelfde situatie op…

 

Te veel projecten - Focus en rond af

[bctt tweet=”Te veel projecten – Focus en rond af. Dat levert meer winst en minder stress. Lees de blog >>>” username=”Roadmap2indep”]

 

Maar Bas, project C is veel beter dan project A en project B!

Dat is gevaarlijk. Want nu loop je het gevaar dat je project A en project B helemaal niet afmaakt. Dat je dus overstapt op een nieuw project zonder dat de oude projecten ooit omzet hadden kunnen opleveren.

Goed kans dat als je met het geweldige idee C bezig bent, er weer een nieuw idee komt. Het ultieme project D…

Herken je dit? Dan lijd je aan de meest erge vorm van het Better Idea Syndrome.

Je blijft nieuwe zaken opstarten en nooit iets afronden.

Over omzet hoeven we dan niet meer te spreken…

Tijd om te genezen.

 

Better Idea Syndrome - Tijd om te genezen

[bctt tweet=”Lijd jij ook aan het ‘Better Idea Syndrome' – Telkens nieuwe goede ideeën? Dan is het nu tijd om te genezen! Lees de blog >>>” username=”Roadmap2indep”]

 

Reken af met het Better Idea Syndrome

Geloof me, ik moet mezelf hier continu aan helpen herinneren.

Focus, focus, focus!

Daarom stel ik mijzelf iedere ochtend een vraag om meer focus te krijgen en te bepalen wat echt belangrijk is in mijn onderneming.

Wat zijn de 3 dingen die ik vandaag echt moet doen om mijn onderneming een stap verder te krijgen?

Beantwoord deze vraag iedere dag voor jezelf opnieuw. Wat is vandaag echt belangrijk om te doen?

 • Moet je een nieuwe prospect bellen, die zeker klant wordt?
 • Moet je een project afronden dan voor 93% klaar is?
 • Moet je afscheid nemen van iets dat je al jaren tegenhoudt?

Dit zijn de dingen waar je deze dag vol op gaat focussen. Alle andere zaken zijn minder belangrijk. Die komen daarna pas.

En al die geweldige nieuwe ideeën die je afhouden van deze 3 punten???

Je raadt het al. Niet doen! Schrijf ze op in je ideeënboekje en stel ze uit tot je er echt aan toe bent.

(en als ik dit schrijf klinkt er in mijn hoofd een stemmetje… ‘het zijn hele goede ideeën hoor, daar moet je NU tijd aan besteden’)

Het woord is aan jou

Herken jij dit syndroom? Start jij ook vele projecten tegelijk op? Of rond je eerst het ene project af voordat je met een nieuw project start?

Wat vind je van deze blog? Heb jij tips hoe je hier mee omgaat?

Laat het weten in het commentaarveld onderaan deze pagina.

En niet vergeten…

Druk even op Share en Like! Dat is lief!

Bastiaan


Bastiaan
Bastiaan

Hi, ik ben Bastiaan de Koning. Online Marketing Trainer, Spreker, Coach, Kajabi Expert, Oprichter Kajabi-Users.nl en de Kajabi-iDeal betaalplatform LinktoPay. Ik adviseer mkb en ondernemers hoe je snel professionele online cursussen kan maken en kan verkopen, binnen een professionele cursus omgeving.

  14 Reacties op "Reken af met het Better Idea Syndrome"

  • Lisette van der Vossen

   Bedankt voor je inzichten Bastiaan! Het lezen van je blog was een heel nuttige tijdsinvestering, ondanks dat ik voor dit tijdstip had gepland om een verslag te schrijven! Het helpt me om me weer alert te maken op het belang van focus.

   • Bastiaan

    Dat beschouw ik als een compliment Lisette! Succes met je focus!

    • Lisette van der Vossen

     Dank je! En ik bedoelde het inderdaad als compliment.

  • Patricia van Dijk

   Zo lastig om te bepalen wat prioriteit heeft ook…. Werken aan of in m’n bedrijf loopt bij mij ontzettend door elkaar! En als ondernemer zijnde ben ik soms iets te ondernemend… (wat me dus inderdaad veel kostbare tijd kost en geen omzet oplevert) haha maar dat is denk ik herkenbaar voor veel. Leuke blog en helpt weer om de focus erin te houden!

  • Bart vanhooren

   Vroeger noteerde ik alles op losse blaadjes voor als ik even tijd had. Wanneer ik dan eens wat extra tijd had vond ik deze meestal niet terug. Nu noteer ik alles onmiddellijk in google drive document via de gsm. Alles staat mooi samen. Werkt veel beter. Alles staat ook mooi geordend werk,prive,internet,… krijg nu meerdere taken vlugger volledig afgewerkt.

   • Bastiaan

    Goed idee, Ik werkte daarom ook met Evernote, maar dat zou ik weer eens moeten oppakken.

  • Wendy

   Herkenbaar!
   Ik wilde ook alles tegelijk doen. Helaas schiet je daar niks mee op. Bij mij kwam een daardoor niets af! Ook niet na een half jaar… 😆
   Ik ben ook een ideeën boek begonnen, althans een digitale, in mijn telefoon, dat helpt om niet de focus te verkiezen.
   Ideeën te groeperen en de leukste er uit te pikken..
   Leuke en herkenbare blog Bastiaan!

  • Leanne

   Ik doe wel te veel dingen tegelijk. Misschien soms wat impulsief en doe het dan gewoon terwijl het nog niet 100% is.

  • Esther

   Herkenbaar. Hoewel ik steeds beter word in focussen, gelukkig. Ik heb nu een aanbod staan dat ik minimaal een half jaar zo wil houden, en pas daarna eventueel aanpassen als mijn klanten daar om vragen. Maar niet eerder 🙂

   • Bastiaan

    Heel verstandig om he aanbod vast te houden en evt te verbeteren. Zo herkenbaar om iets nieuws te maken als je aanbod niet loopt als je hoopt…

  • Jolanda Touw

   Nog betere vraag is voor mij: Welke taak (1 dus) kan ik vandaag doen zodat mijn andere taken me makkelijker afgaan? Ofwel begin met focussen op 1 taak en dan het liefst de taak die de meeste concentratie vergt en/of waar je het meest tegenaan hikt.

   • Bastiaan

    Zoals: DERK. Doe eerst rot klussen.

  • Monique

   Maar soms heb je het afronden van een project niet in de hand. Moet je wachten op wie of wat dan ook….en dat geeft tijd voor een ander project?

   • Bastiaan

    Dat klopt, zeker doen en niet afwachten. Maar vaak zit het in ons. En proberen we zelf meerdere ballen tegelijk in het spel te houden zonder een van de projecten af te ronden.

Reacties zijn gesloten.