Je herkent het vast wel. Je bent ooit aan een zelfstudie cursus begonnen… Maar je hebt ‘m nooit afgemaakt. Je weet dat het goed is om toch te doen, maar ja… Het komt er niet van…

Dit probleem heeft bijna iedereen. Het is zo zonde van je investering, je geld, je tijd. De cursus is het vast waard. Dus waarom heb je hem nooit afgemaakt?

In deze blog geef ik je mijn methode om een online training wel te voltooien. Het zijn 7 stappen en aan 6 van die stappen kan je zelf wat veranderen.

Mijn eerste ‘online’ cursus…

In het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw kreeg ik mijn eerste computer. Een kleine ZXSpectrum. Deze computer werkte met de programmeertaal Basic. Ik was hooked, verslaafd. Nooit zou ik meer zonder computers kunnen.

Mijn ouders vonden het belangrijk dat ik ook wat zou leren (en niet alleen spelletjes bleef spelen). Dus bestelden ze een cursus Basic bij de LOI. Iedere week werd een nieuwe les toegestuurd die je in een opbergmap kon stoppen.

Samen met mijn vader begonnen we enthousiast aan deze lessen. Na een 5-tal lessen hield het enthousiasme op. Ik heb deze cursus nooit meer afgemaakt.

Sindsdien heb ik heel veel cursussen gekocht, gedaan, en ook vele daarvan heb ik nooit afgemaakt. Ik denk dat als ik dat wel had gedaan, dan was mijn hoofd uit elkaar gebarsten van de informatie…

Maar als ik terugkijk, is dat toch wel zonde. Zonde van het geld, de tijd. Ik zou op meerdere vlakken veel sneller succes behaald kunnen hebben, als ik het wel had gedaan. Het is vaak niet de inhoud, het lag aan mij.

Waarom maak je geen online cursus af?

Een zelfstudie vraagt heel veel discipline. Je moet de tijd maar nemen om achter je boeken of computer te gaan zitten, als anderen gezellig zitten te Netflixen.

Je hebt een stok achter de deur nodig om door te blijven gaan. Het is veel makkelijker om de lessen in een klas te volgen. Samen met anderen. En op het einde een examen. Dan weet je waar je het voor doet, en je mede-studenten stimuleren je om door te gaan.

Maar om het alleen te doen? Wat is dan die stok? Hoe hou je het dan vol?

7 Stappen om jouw online cursussen wel af te maken

Ik denk dat het nodig is om een bepaald actieplan te volgen om een cursus helemaal af te maken. Het is niet alleen het gebrek aan discipline. Er is meer voor nodig naast discipline.

Lees deze stappen door, bepaal welke voor jou van toepassingen zijn, wat je nog wilt aanvullen, of welke jij wel onder controle hebt.

 1. De eerste stap is heel helder te hebben wat je wilt bereiken met je zelfstudie. Geef jezelf een goede reden waarom je deze cursus wilt gaan doen. Hoe beter je reden, hoe makkelijker het is om vol te houden.
 2. Stel voor jezelf een beloning vast die je alleen krijgt als je de cursus hebt afgerond. Bijvoorbeeld een weekendje weg. Of een nieuw espresso-apparaat. Op deze manier had ik mijzelf een 4K-televisie beloofd (en behaald!)
 3. Bepaal voor jezelf wanneer je jouw zelfstudie af wilt hebben. Op welke datum. En werk vandaar uit terug om te bepalen hoeveel tijd je investeert in deze cursus.
 4. Blokkeer je studietijd in je agenda. Je hebt onder 3) bepaald hoeveel tijd je nodig hebt. Zet die tijd vast en maak het heilig. Geen klant, probleem of ander akkefietje mag je daar van weerhouden. Mocht dat toch gebeuren, blokkeer dan direct een nieuw tijdslot in je agenda voor je studie.
 5. Zoek een buddy of vriend die je committeert aan je studie. Die vraagt hoe het loopt, of je wel je huiswerk hebt gedaan. En waarmee je afspreekt dat ie blijft vragen, ook als je het lastig vindt om door te gaan. Spreek af dat je buddy jouw ‘pain in the ass’ mag zijn. (als het wederzijds is, werkt dat nog beter!)
 6. En nu het belangrijkste. De discipline. Hou je aan deze afspraak. En doe het werk. Werk gaat voor het meisje, zeiden ze bij mij thuis. Dus geen gemaar… Geen excuus… Geen gemor… Doe het werk…!
 7. En de zevende stap is eigenlijk geen stap. De 7e stap is een afspraak. Spreek nu met jezelf af dat je geen nieuwe cursus, boek of studie gaat kopen of doen, voordat je deze hebt afgerond. Het heeft geen zin nieuwe trainingen te kopen als je ze toch niet afmaakt, toch??

Ik hoop dat deze stappen je gaan helpen. Ze helpen mij in ieder geval!

Mag ik je helpen met jouw online marketing?

Mijn online marketing trainingen zijn zo opgebouwd dat je in korte blokken onderdelen van je online marketing kan neerzetten en afronden. Zo maak je telkens korte sprintjes. Dat stimuleert om de onderdelen ook af te ronden.

Hoeveel cursussen heb jij nooit afgemaakt?

Hoe zit het met jou? Maak jij je zelfstudie cursussen altijd af? Of behoor je tot de groep die ergens afhaakt? En wat is jouw methode om een cursus wel af te maken?

Na je reactie, geef ook een like en een share op deze post. Voor wie zou deze post ook relevant zijn? Je kent vast wel iemand die meer cursussen koopt dan afmaakt? Attendeer hem of haar op deze post, via de sociale media knoppen.

Blijf gefocust, blijf groeien (en studeren) en inspireer de mensen om je heen!

Bastiaan


Bastiaan
Bastiaan

Hi, ik ben Bastiaan de Koning. Online Marketing Trainer, Spreker, Coach, Kajabi Expert, Oprichter Kajabi-Users.nl en de Kajabi-iDeal betaalplatform LinktoPay. Ik adviseer mkb en ondernemers hoe je snel professionele online cursussen kan maken en kan verkopen, binnen een professionele cursus omgeving.

  2 Reacties op "Online Cursussen & Zelfstudies Afmaken"

  • Marjorie

   Zonder stok achter de deur lukt me alléén met dingen die ik heel erg leuk vind, en dan nog… Wat voor mij werkt: vaste afspraken maken met iemand anders of een groepje, elkaar aanspreken en helpen

  • Wendy

   Top, je nieuwe Website!
   Gaaf aanbod aan trainingen ook!
   Zowel online als Live!!

Reacties zijn gesloten.