Goede voornemens, jaardoelen stellen, levensdoelen, tussentijdse doelen.

Enkele blogs geleden triggerde ik je om er een knallend laatste kwartaal 2017 van te maken. Wacht je op een teken om te starten? Dit is het!

Ik hoop dat je al vol gas aan het geven bent.

Ik merk echter zelf dat – ondanks de mooie doelen en goede voornemens – ik mijn doelen niet zo snel behaal, als ik mij had voorgenomen.

Doelen stellen is belangrijk. Maar waarom halen we ze dan vaak niet?

In deze blog wil ik de belangrijkste redenen achterhalen waarom ik, jij of wie dan ook het niet lukt om mijn, jouw doelen te halen.

Onmogelijke doelen stellen

Een doel stellen is niet moeilijk.

Neem een punt in de toekomst en zeg wat je dan wilt hebben, behaald wil hebben, bereikt wil hebben. En als je dat SMART doet, heb je ook een goed beeld van hoe snel en hoe realistisch dat doel is.

Ieder jaar stel ik een zevental doelen voor mijzelf op, voor:

 • Zakelijk
 • Financieel
 • Mijn persoonlijke ontwikkeling
 • Mijn relaties
 • Fysiek
 • Ontspanning en tijd voor mijzelf
 • Wat mijn bijdrage aan deze wereld is

Ik hoop dat jij daar ook als ondernemer minimaal 2 van stelt: zakelijk en financieel. Want hoe kan je groeien als bedrijf als je geen beeld hebt van waar je naar toe gaat?

[bctt tweet=”Ook al is het moeilijk – Onmogelijk is het niet” username=”Roadmap2indep”]

[bctt tweet=”Een doel stellen is als een deadline aan je dromen geven – Napoleon Hill” username=”Roadmap2indep”]

[bctt tweet=”Stel jezelf een doel waarvoor je ’s-morgens je bed uit wilt springen” username=”Roadmap2indep”]

 

De juiste mindset om je doelen te behalen - Trio 2

Frustrerende doelen stellen

In het kader van de gedachte dat doelen je moeten uitdagen, ging ik mij doelen erg hoog en (op dat moment) onrealistisch stellen. Wat ik ervaarde is was alleen maar frustratie.

Ik zei bijvoorbeeld dat ik een half miljoen moest verdienen binnen 2 jaar op het moment dat ik opnieuw bij 0 begon. Best haalbaar, maar op dat moment niet voor mij. Ik was daar met mijn mindset niet klaar voor.

Het gevolg was dat ik dit doel ging negeren. Toch niet haalbaar zei mijn interne mindset. Laat maar… Ik ging mijn doelen verlagen naar beter haalbare doelen, om het gevoel van succes terug te krijgen.

Onmogelijke doelen stellen

Laatst was ik in gesprek met een coach en hij zei dat hij zijn doelen bewust onrealistisch hoog stelde. Bijvoorbeeld om de beste coach van de hele wereld te worden. De gedachte daarachter is dat het doel niet meer tot frustratie leidt (je weet dat je het niet haalt) maar dat het pad er naar toe veel belangrijker wordt. Ik vind het een interessante gedachte, al heb ik persoonlijk nog steeds tussentijdse successen nodig.

Doelen behalen

Laten we ervan uitgaan dat jij je doelen hebt gesteld.

Weet je wat je moet doen om ze te behalen? Waarschijnlijk wel. Maar dan komt de grote vraag, waarom heb je ze nog niet behaald dan?

Blijkbaar houdt iets je tegen om jouw doel te realiseren.

Iets externs of iets interns?

Wellicht ben je tegen een van de volgende redenen aangelopen.

Niet uitdagend genoeg

Je doel is niet uitdagend genoeg. Het doel spreekt je onvoldoende aan om er echt voor te gaan. Het boeit je niet of je past niet bij jouw persoon. Misschien heb je voor jezelf onvoldoende redenen om dit doel te behalen.

Dit kan zijn omdat je doel te laag is gekozen. Of omdat je een doel stelt omdat iemand anders vond dat je dat moest doen, maar je voelt er zelf niets bij.

In dit geval is je mindset om dit specifieke doel te behalen niet optimaal. En is de kans klein dat je dit doel ook daadwerkelijk gaat behalen.

Kan je je doelen interessanter maken? Beschrijf voor jezelf wat het je oplevert als je dit doel behaalt. En ook wat het je kost als je het niet behaalt.

Je hebt de kennis niet om het te doen, te technisch

Vele ondernemers die online willen ondernemen willen zelf hun website bouwen, zelf hun leeromgeving op zetten, zelf alle technische processen neerzetten.

En dan… Lopen ze vast. Het duurt maanden. Het werkt niet. Ze komen er niet uit. Doelen worden niet gehaald…

Alles wat nieuw is moet je leren. En de kans is groot dat je op het moment dat je begint, niet weet hoe je dat moet doen. Leren hoort bij het proces om je doelen te halen.

Nu kan je 2 dingen doen. Zelf alles uitzoeken en leren of iemand zoeken die het al weet. Ik denk dat je wel weet wat het meest effectieve is.

Je hebt geen tijd om te investeren

Een goede vriend van mij zei ooit: je tijd en prioriteit.

Als iets echt belangrijk voor je is, dan vind je altijd tijd.

Als je geen tijd hebt, dan is de kans groot dat je jouw doel niet belangrijk genoeg vindt om er in te investeren. Anders gezegd, het doel is niet uitdagend genoeg.

Met weinig tijd is het raadzaam te kijken wat je kan uitbesteden. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Technische tijdvretende zaken zou ik per direct gaan uitbesteden.

Je hebt het geld niet om te investeren

Ik heb geen geld om te investeren… Een vaak gehoord excuus.

Dit komt vooral omdat men het verschil tussen investeren en kosten niet helder heeft. Investeringen verdienen (als het goed is) zich zelf meer dan terug. Kosten zijn uitgaven zonder dat daar ooit iets voor terug komt. Huur is een kostenpost. Advertenties een investering (mits goed gedaan)

Met je een goed plan, zijn er altijd mensen bereid om in jouw plan te investeren. Maar dan moet je plan wel echt goed zijn. Bovendien moet je ook bereid zijn om daar wat voor terug te geven. Als je 50.000 euro nodig hebt en je hebt dat zelf niet, kan je het dan extern financieren? En inderdaad, dat kost rente, een percentage van je omzet, tijd.

Geld om te investeren is er altijd, zolang je plan rendabel is en onderbouwd. En als het dat niet is… Waarom zou je dan zelf daar je tijd in investeren?

[bctt tweet=”Je hebt er nooit spijt van als je je doelen behaalt – Helaas wel als je opgeeft” username=”Roadmap2indep”]

[bctt tweet=”Doe wat je zegt en zeg wat je doet” username=”Roadmap2indep”]

[bctt tweet=”Het lijkt altijd onmogelijk tot je het hebt gedaan” username=”Roadmap2indep”]

 

De juiste mindset om je doelen te behalen- Quotes 2

Je houd jezelf tegen

Wat het probleem hierboven ook is, het meeste is terug te leiden tot jezelf. Ga je er echt voor, ondanks alles, kost wat kost? Of zijn er dingen die je op zijn beloop laat, waardoor je minder snel bij je doelen komt?

Kijk nog eens goed naar je doelen. Het genot om je doel te behalen weegt mogelijk niet op tegen de pijn die het kost om je doel te behalen. Je ziet dit veel bij mensen die willen stoppen met roken of willen afvallen. De pijn die hoort bij het veranderen van hun gewoontes is zo groot dat ze het genot van succes niet meer kunnen zien.

Er kunnen vele redenen zijn, waarom je jezelf tegenhoudt:

 • Angst om te falen
 • Angst voor succes
 • Geen hulp durven/willen vragen
 • Angst om geld te verliezen
 • Negatieve ervaringen uit het verleden
 • Jarenlange gewoontes
 • Perfectionisme (is ook een vorm van faalangst)

Herken je dat jezelf tegenhoudt? Is het een van de boven beschreven problemen?

Als een dan deze problemen je tegenhoudt, weet je dat je zelf in actie moet komen op dit op te lossen. Hoe moeilijk dat soms ook lijkt te zijn.

De beurt is aan jou

Dit jaar heb ik ervaren hoezeer ik mijzelf tegenhoud. Niet-opbouwende gedachten als: je moet niet denken dat je beter bent dan een ander. Ondanks mijn heldere doelen, zie ik hoe ik zaken uitstel die belangrijk zijn. Zelfreflectie kan goed zijn.

Frustrerend maar ook leerzaam. Ik weet dat ik dit wil veranderen. Mijn doelen te groot om met mijn huidige mindset te behalen. Ik ben hard bezig om dit aan te pakken. Onder andere door mijn doelen op persoonlijke ontwikkeling aan te scherpen.

Ik schrijf je dit omdat ik met iedere keer dat ik dit opschrijf of vertel, mij zelf nog meer vastbijt in de gedachte dat ik dit wil veranderen.

En ik hoop dat het je inspireert om ook bij jezelf na te gaan:

Wat houdt jou tegen om je doelen te behalen?

Durf je het te delen? Durf je naar jezelf te kijken en te zeggen:

 • Ik ben bang om te investeren, maar als ik verder wil komen, weet ik dat ik dat moet doen…
 • Ik moet zichtbaar zijn, maar ik ben bang voor wat mensen er van denken als ik mij meer laat zien op internet…

Durf je dit in het commentaarveld hier onder de blog te schrijven?

Dat is lef hebben!

En je zet meteen de volgende stap. Je confronteert jezelf met de redenen waarom je jezelf tegenhoudt.

Ik hoop dat dit je inspireert.

Ik weet niet wat jouw doelen zijn voor dit jaar.

Als je nog niet op schema ligt, is dit het moment om bij te sturen en er een knallend einde van het jaar van te maken!

Succes!

Bastiaan


Bastiaan
Bastiaan

Hi, ik ben Bastiaan de Koning. Online Marketing Trainer, Spreker, Coach, Kajabi Expert, Oprichter Kajabi-Users.nl en de Kajabi-iDeal betaalplatform LinktoPay. Ik adviseer mkb en ondernemers hoe je snel professionele online cursussen kan maken en kan verkopen, binnen een professionele cursus omgeving.