“Als je hetzelfde doet als je altijd al deed, krijg je hetzelfde”

Ken je die uitdrukking?

Ik heb lang geleefd met deze spreuk in mijn gedachte. Ik wil mijzelf blijven ontwikkelen, anders krijg ik wat ik nu al heb.

Tot ik er achter kwam dat deze uitdrukking niet (meer) klopt.

Als een hartchirurg zonder actuele kennis?

Stel je eens voor:

Als je met een hartchirurg spreekt en vraagt wanneer hij voor het laatst een training heeft gevolgd en hij zegt 15 jaar geleden, want het menselijk lichaam verandert niet zo snel… Hoe zou je dan voelen? Iiieeuwks!!

Een (werkende) hartchirurg die zich in de laatste 15 jaar niet heeft bijgeschoold, bestaat niet en anders zou ik er ver weg van blijven.

Maar hoe gaat dan met ondernemerschap?

De economie verandert. Internet verandert. De tools veranderen. Marketing verandert. De wensen van mensen veranderen. Je concurrenten veranderen.

Dus als jij als ondernemer niet verandert, krijg je niet hetzelfde als je altijd had….

Je staat buiten spel!!!

Auw!

Dat deed pijn, toen ik dat bedacht.

Mijn conclusie was: Ik moet veranderen. In mijn eerste jaren als ondernemer rommelde ik maar wat aan. Ik deed wat ik dacht wat goed was. En ik kreeg terug wat ik er in stopte… Rommel.

Wil ik een echte business opbouwen, dan was het noodzakelijk dat ik zou veranderen. Dat traject ben ik 5 jaar gelden in geslagen.

Coaching - Ik zoek het zelf wel uit - trioserie2

Ik zoek het zelf wel lekker uit

Sindsdien heb ik vele trainingen gevolgd bij Nederlandse en Amerikaanse trainers en marketeers. Ik heb meer boeken over ondernemen en self help gelezen dan in de 40 jaar daarvoor. (Dat was niet zo heel moeilijk. Op dit moment lees ik gemiddeld 2 boeken per maand). En ik liet mij coachen.

Al heeft dat laatste nog best lang op zich laten wachten, omdat ik dacht dat ik het zelf wel wist….

Hmmm… Coaching…

Heb je ooit een topsporter gezien die zonder coach aan de wereldtop is gekomen? Nee, toch. En als ze winnen, dan hoor je ze steevast zeggen dat het ze niet gelukt was zonder hun coach.

Interessant om te zien dat de meeste ondernemers denken dat ze het zelf wel kunnen. Is ondernemen dan geen topsport? Of wil je een amateur-ondernemer blijven.

Ik weet het, het klinkt hard.

Maar dit moest ik bij mijzelf er echt in rammen om te begrijpen dat ik het niet allemaal zelf moest doen en proberen. Dit hoorde bij het veranderproces.

Nu heb ik bij mijzelf heb ik een aantal gebieden aangewezen waar ik op gecoacht wil worden. Mijn bedrijf, mijn inner game (hoe ik denk en in de wereld sta), hoe ik over kom, oude overtuigingen. Voor die verschillende trajecten heb ik verschillende gespecialiseerde coaches.

Telkens als ik na een gesprek weer weg ga, vraag ik mij af waarom ik dat niet eerder had gedaan. Mijn inner game was daar blijkbaar destijds nog niet klaar voor.

Hoe is jouw inner game?

De volgende vragen zijn om naar jezelf te kijken. Het zijn vragen die mij geholpen hebben om de balans op te maken en te begrijpen dat IK moet veranderen om op het volgende niveau te komen.

Beantwoord de vragen zo eerlijk mogelijk voor jezelf. Er is niemand die met je meekijkt, behalve je innerlijke criticus. En die moet altijd de waarheid horen, ook al wil die graag voor de gek gehouden worden.

Ik ga er van uit dat jij niet die verjaarde hartchirurg bent uit het begin, en dat je vol op de hoogte bent van je eigen vakgebied. Deze vragen kan je daar ook op stellen.

Vanuit mijn blog over ondernemen, vraag ik je om naar deze vragen te kijken vanuit jouw eigen ondernemerschap:

 • Hoeveel boeken heb je het afgelopen jaar gelezen over ondernemen en marketing?
 • Hoeveel trainingen heb je gevolgd over ondernemerschap?
 • Welke tijdschriften of blogs lees je over ondernemerschap?
 • Heb je een coach voor jouw onderneming?

Als je deze vragen beantwoord met niet, niet, niet, niet of bijna niet, dan weet je wellicht waar je aan de slag moet, mocht jouw bedrijf niet lopen zoals je wilt dat het gaat. Eerlijkheid naar jezelf is daarom zo belangrijk.

Wat is het laatste ondernemers of self help boek dat je gelezen hebt?

Laat het even weten in het commentaarveld onder deze blog.

Waar kan ik je mee helpen?

Ik hoor graag waar je tegenaan loopt of wat je frustreert met jouw bedrijf.

Waar kan ik je mee helpen? Laat het me weten in deze korte survey.

Als je dat doet, dan neem ik contact met je op en houden we een Skype of telefoongesprek van ongeveer 20 minuten. Ik ga mijn uiterste best doen om je direct tips te geven waar je ook direct mee verder kan. Vrijblijvend uiteraard. Ik verplicht je tot niets!

Alvast dank en ik hoop je snel te spreken!

(vergeet je niet om hieronder aan te geven welke boek je als laatste hebt gelezen?

Dit is het!

Blijf gefocust, blijf groeien en inspireer de mensen om je heen,

Bastiaan


Bastiaan
Bastiaan

Hi, ik ben Bastiaan de Koning. Online Marketing Trainer, Spreker, Coach, Kajabi Expert, Oprichter Kajabi-Users.nl en de Kajabi-iDeal betaalplatform LinktoPay. Ik adviseer mkb en ondernemers hoe je snel professionele online cursussen kan maken en kan verkopen, binnen een professionele cursus omgeving.

  9 Reacties op "Coaching – Ik zoek het zelf wel uit"

  • Rianne

   Hoi Bastiaan
   Die uitdrukking kende ik al, maar de diepere betekenis verder niet. Dank je wel daarvoor.

   • Bastiaan

    You’re welcome!!

  • Erwin Wils

   Mooie blog Bastiaan!

   Het klopt inderdaad. Als je niet in jezelf investeert, waarom zou een ander dat dan wel doen?

   Mijn laatste 2 boeken die ik gelezen heb, zijn “Onbewust leren” van Milton H. Erickson en “Profit First” van Mike Michkalowicz. De laatste is in mijn ogen verplichte kost voor iedere serieuze ondernemer.

   Groet,

   Erwin

   • Bastiaan

    Profit first staat ook op mijn lijst (om nog te gaan lezen)

  • rechelle

   Hey Bastiaan, deze boeken heb ik meerdere keren gelezen, al sinds 2 jaar geleden. En nog veel eer boeken. Daar groei je er zelf ook van , wijsheid

  • Guy

   Schitterend blogbericht Bastiaan!

   Klopt inderdaad volledig.

   Ben bezig met Think & Grow Rich en volg daarbij de goede raad van het boek van van Michael Pilarczyk op: lees het meermaals en schrik niet wanneer de inzichten pas dieper doordringen op het einde van het boek.

   Succes!

   Beste groeten,

   Guy

   • Bastiaan

    Dat boek moet je echt meerdere keren lezen om de diepere lagen te begrijpen. Zeer waardevol. Niet voor niets al 80 jaar een bestseller. Top!

  • Jolanda Touw

   Hai Bastiaan,

   Nou, je blog geeft zeker stof tot nadenken;-)

   Ik heb de afgelopen jaren veel geleerd over ondernemen van collega-ondernemers binnen diverse ondernemersnetwerken, zoals Conn-X-e.

   Een van de eerste boeken die ik 17 jaar geleden las, toen ik mijn bedrijf Linea Directa begon, was De zeven eigenschappen van effectief leiderschap van S. Covey.

   Pas heb ik de boeken van Ingeborg Bosch over Past Reality Integration (PRI) Therapy nog eens opnieuw gelezen. Die gaan over persoonlijke ontwikkeling en communicatie met jezelf en anderen, en hoe ervaringen uit je kindertijd hierin nog steeds doorwerken. En natuurlijk hoe je je hiervan bewuster kunt worden en hoe je niet-effectief gedrag kunt veranderen.

   Groet,
   Jolanda

  • Bastiaan

   Om als eerste de spits af te bijten.
   De laatste boeken die ik gelezen heb zijn:
   – Think & grow rich van Napoleon Hill
   – Master your mindset van Michael Pilarczyk
   En de volgende ligt klaar:
   Millionaire Success Habits van Dean Graziosi

Reacties zijn gesloten.