Deze week werd ik weer heerlijk geconfronteerd met mijn eigen gedrag.

Gelukkig kan ik daar vaak wel om lachen. Ik weet dat ik niet perfect ben en dat ik fouten maak. Gelukkig maar. Dan leer je nog eens wat 😉

Maar nu was het toch wel pijnlijker.

Ik keek naar een video van Todd Herman over productiviteit en multitasken.

De Winst van Focus.

Het was vooral pijnlijk omdat hij iets beschreef waar ik bij mijn klanten iedere keer op hamer. Sterker nog. Ik heb dit uitgebreid uitgelegd in een document dat je onderaan deze blog kan downloaden.

Ik realiseerde mij dat ik weer eens in de grote valkuil van ‘alles willen doen' was gevallen. Ik ben weer met 10-15 dingen tegelijk bezig, zonder dat er ook maar 1 project echt afgerond was.

Dit is het gevaar van elke ondernemer.

Je hebt zoveel ballen in de lucht te houden dat je er niet aan toekomt om 1 project eerst helemaal af te ronden. Rich Schefren zei ooit: je bent als zelfstandig ondernemer de projectmanager van je eigen projecten en je bent een hele slechte ook!

Focus en projecten afmaken is ZOOOOOOO belangrijk. Je verliest letterlijk omzet als je dat niet doet.

Waarom multitasken je geld kost

Stel je hebt 5 projecten A, B, C, D en E die ieder 4 tijdseenheden kosten om af te ronden.

In de eerste week doe iedere dag 1 project.

schermafbeelding-2016-12-09-om-16-11-22

In week 2 begin je volgens jouw schema, maar op vrijdag blijkt er iets tussen te komen en kan project E niet doorgaan.

schermafbeelding-2016-12-09-om-16-11-32

In week 3 begin je met iets nieuws, project G, want dat heb je in het weekend gelezen en dat wil je nu echt even uitproberen. De rest van de week probeer je het weer op te halen.

schermafbeelding-2016-12-09-om-16-11-43

En na week 4 heb je heel hard gewerkt, om al die ballen in de lucht te houden. Project A krijgt een andere invulling en moet opnieuw. We noemen het project A1. Herkenbaar?

schermafbeelding-2016-12-09-om-16-11-53

Een maand verder. Je hebt hard gewerkt. Je hebt heel veel gedaan. Maar toch heb je dat onbevredigde gevoel. Want wat is er nu eigenlijk uit je handen gekomen?

Stel dat ieder project als het klaar is 1.000 euro oplevert. Ieder project duurde 4 tijdseenheden. Hoeveel omzet heb je dan aan het einde van de maand? Eens zien welk project klaar is…

Per saldo… Geen een. En je omzet? Helemaal niets.

Focus levert serieus geld op - trio

[bctt tweet=”Multi-tasking means screwing up several things at once” username=”Roadmap2indep”]

[bctt tweet=”If you can’t do one thing at once – Why would you multi-task?” username=”Roadmap2indep”]

[bctt tweet=”Focus on the outcome – not the obstacle” username=”Roadmap2indep”]

De Winst van Focus

Wat gebeurt er als je al je aandacht op 1 project zet, en pas met een nieuw project begint als de vorige klaar is.

Na vier dagen is project A klaar en levert je eerste € 1.000 op.

schermafbeelding-2016-12-09-om-16-12-03

Na 8 dagen is project B ook klaar.

schermafbeelding-2016-12-09-om-16-12-12

En na 20 dagen, 1 maand werk. Heb je alle vijf de project afgerond.

schermafbeelding-2016-12-09-om-16-12-20

Omdat ieder project 1.000 euro opleverde, heb je nu 5x 1.000 euro omgezet na deze eerste maand. Laat de volgende maand maar komen!!

Dit is de kracht van focus. Dit is de winst van focus.

Vorig jaar heb ik een hier een PDF van gemaakt waarin ik hetzelfde principe op een andere manier uitleg. Je kan dit document gratis toegestuurd krijgen indien je in het commentaarveld hier onder aan de pagina laat weten waar jij nu op zou moeten focussen. Welk onderdeel van jouw (online) bedrijf zou je nu als eerste af moeten maken?

(Het bovenstaande voorbeeld is op Todd Herman gebaseerd).

Ja maar, bij mij werkt dat niet!

Hoor ik een excuus?

Natuurlijk is het onmogelijk om als ondernemer maar met 1 project tegelijk bezig te zijn. Je zal klanten moeten spreken, je team moeten leiden, je marketing moeten doen etc etc.

Laat ik het daarom wat vertalen naar de stappen die je in jouw onderneming moet zetten.

Ieder project is 1 stap binnen jouw onderneming. Bijvoorbeeld:

 • het maken van een weggever
 • het maken van een optin pagina
 • het schrijven van je emails aan je klanten

Hoe zou het zijn als je iedere stap afgerond hebt voor je met je een nieuwe stap begint?

Dat ze werken en klaar zijn? Ik denk: relaxed!

Als ik met mijn klanten spreek willen ze alles tegelijk. Ze willen direct een high-end product maken. Ze willen een weggever of lead magnet maken. Ze willen een nieuwe website. Ze willen op Facebook adverteren.

Ze willen heel veel. Ze zijn met alles een beetje bezig. Geen een project is helemaal afgerond. En per saldo levert het hetzelfde op als in het eerste voorbeeld…

Niets dan frustratie. Want ze hebben echt veel gedaan. Hard gewerkt. Maar het lijkt allemaal niets op te leveren.

Mijn advies aan mijn klanten is:

Zorg dat je iedere product eerst afmaakt en gaat verkopen. En pas als je dit geautomatiseerd hebt, ga je door met het volgende product. Stap voor stap. Begin klein, groei langzaam door en wordt veel sneller groot.

In mijn online trainingsprogramma de KlantGenerator heb ik allemaal korte trainingen om stap voor stap jouw online onderneming vorm te geven. Je wilt niet met alles tegelijk bezig zijn. Maar juist dingen afronden en successen behalen. Dat heb jij, dat heb ik, dat heeft iedereen nodig. Zo is dit programma ook opgebouwd. Speciaal voor ondernemers die ook online resultaat willen behalen.

Wil je dat jouw projecten afronden en gaan voor meer focus en structuur?

Dan is mijn online programma KlantGenerator iets voor jou.

Meer weten? Volg deze link.

Download gratis de pdf: De Winst van Focus

Schrijf in het commentaar waar jij nu op zou moeten focussen. Welk onderdeel van jouw (online) bedrijf zou je nu als eerste af moeten maken?

Als dank krijg je mijn PDF de Winst van Focus waarin ik je ziet wat focus voor jouw bedrijf kan betekenen.

Ik wens je veel FOCUS, groei en inspiratie!

Bastiaan

PS. Vergeet niet op de like en share knop te drukken. Many thanks!

Focus levert serieus geld op - Trioserie 1


Bastiaan
Bastiaan

Hi, ik ben Bastiaan de Koning. Online Marketing Trainer, Spreker, Coach, Kajabi Expert, Oprichter Kajabi-Users.nl en de Kajabi-iDeal betaalplatform LinktoPay. Ik adviseer mkb en ondernemers hoe je snel professionele online cursussen kan maken en kan verkopen, binnen een professionele cursus omgeving.

  14 Reacties op "Betere Focus Levert Serieus Geld Op"

  • Bastiaan

   test

  • Leanne

   Werken aan een goede strategie.

   Ik heb veel ideeen over allerlei zaken om uit te werken maar zonder de strategie , de verbindende factor , de why zijn t allemaal losse flodders, met hagel op een mug schieten

   • Bastiaan

    Je hebt veel talenten. Begin eerst bij je why. Binnenkort eens samen sparren over welke richting je op wilt.

  • Guy

   Zeer herkenbaar, maar nu ook eens krachtig uitgelegd met schema.

  • Jos

   Ik barst van de ideeën, begin overal aan maar krijg weinig af omdat ik onvoldoende focus heb. Ik vlieg van facebook naar mail naar telefoon en dan is mn dag weer al om en heb ik te weinig gedaan van wat ik wilde.
   Ik denk herkenbaar voor velen.

   • Bastiaan

    Ja heel herkenbaar. Facebook is helemaal een time consumer!

  • mercedes choufoer

   Hoi Bastiaan, zeer herkenbaar, veel te veel tegelijk en bijna nooit iets afmaken…ik baal dan enorm van mijzelf…dus ik zal straks je tekst nog eens doornemen en je pdf uitprinten. Echter nu zit ik nog bij te komen van mijn autocrash gisterenmorgen…in de slip op bevroren weggetje frontaal tegen boom aangeknald..nou ja auto completement mort..finito, maar ik had een engeltje bij me, alleen de airbags hebben mij pijn bezorgd..dus ach..ik leef nog en dat had anders kunnen zijn…dus tot later deze week……werk ze ! Oh..en bedankt !

   • Bastiaan

    Hi Mercedes. Ik ben blij dat het vooral alleen autoschade is en dat de airbags werkten. Veel sterkte.

  • Leen

   Amaai Bastiaan, dit is zoooo herkenbaar!
   Ik maakte eergisteren een lijstje met alles wat ik moet doen voor het einde van het jaar. Stress!
   Laat ik vandaag starten met er nummertjes voor te zetten. 😊
   En met nummer één te starten en die gefocust af te werken. Ok, ik kan het. Aan het werk. Bedankt!

   • Bastiaan

    You’re welcome!

  • Edwin Weevers

   Mijn focus ligt momenteel op het aanbrengen van strucuur en ordening om daarmee een meerjarig stappenplan te maken, welke ik vervolgens in dermate kleine stapjes wil maken, zodat ze goed af te maken zijn.

   Ik loop hier al tijden in niet erg contructieve cirkeltjes en hoop dat het focus pdf weer wat inzicht zal geven.

   • Bastiaan

    Hi Edwin, succes en maak je meerjarenplan niet te uitgebreid. Focus vooral op onderdelen die je op korte termijn kan afronden.

  • Anneke Panella-Drijver

   Wow, Bas. Dat heb je goed verwoord. Als ik berichten over focus lees, dan denk ik vaak: bla, bla, bla 🙂 maar op deze manier zie je wel heel goed wat er gebeurt als je daadwerkelijk focust. I’m in! Zo ga ik volgend jaar werken, maar nu eerst mijn plan uitschrijven voor 2017.

   • Bastiaan

    Succes!

Reacties zijn gesloten.