In deze blog wil ik je meenemen in het gebruik van video op Facebook als ondernemer. Video op Facebook is op dit moment de beste manier om nog getoond te worden. Zonder leeg te lopen op promotiecampagnes om jouw zakelijke post nog onder de aandacht te krijgen.

Inmiddels zal je het wel gemerkt hebben. Facebook past continu de spelregels aan. Nu wil Facebook geen statisch platform meer zijn, maar levendiger worden. Facebook wil video. En als het monster honger heeft, kan je het beter maar voeden.

Om beter op te vallen als ondernemer of met je onderneming, dan is video op Facebook de beste oplossing.

Maar…

Video op Facebook is eng

Geloof mij, dat is waar. Zeker als je nog nooit video’s hebt gemaakt. Zet die camera maar eens aan en vertel wat interessant. Grote kans dat je de eerste keert helemaal dicht klapt. Been there…

Mijn eerste ervaring met video was 25 jaar geleden. Een media-student maakte een reportage over een zangeres die ik als pianist begeleidde. Ik kreeg ook wat vragen. Die camera op mijn snufferd, betekende dat ik helemaal raar begon te doen. Mijn houding veranderde, mijn stem werd geforceerd serieus… Uiteindelijk hebben ze er niets mee gedaan…

Tegenwoordig doe ik heel veel video. Maar nog steeds vind ik video eng.

Bas, hoe bedoel je, jij praat altijd zo makkelijk…?

Tsja, ik praat wel makkelijk. Maar dat doe ik liever live voor een groep. Dan zie ik hoe de mensen reageren, of mijn verhaal aanslaat. Maar om een video op te nemen en online te zetten… Je hebt geen idee hoe mensen reageren. Je kan niet corrigeren. Het is wat het is. En dat vind ik keer op keer weer spannend.

Spannend is ook mijn nieuwste plan. Een Live Online Café over online zichtbaarheid en online ondernemen.

Online Business Café

Komende vrijdag hou ik het eerste Online Business Café om de week af te sluiten met gelijkstemde ondernemers, relaxed, luchtig en ook een beetje leerzaam. Ik interview gasten, ik ga je prikkelen met foute stellingen, je kan live vragen stellen.

Wanneer: Vrijdag 20 april van 16.00-17.00
Thema: Online Zichtbaarheid (hoe kan het anders 😉 )
Waar: Via Facebook Live. Dus vanachter je eigen computer of op je telefoon
Kosten: gratis, en je kan ook niets kopen
Zelf regelen: drankje, borrelnootjes en bitterballen

Aanmelden, laat even weten of je er bij bent >>>

(Het lijkt mij ontzettend leuk om te doen. En hoe het precies vorm krijgt, weet ik ook nog niet. Maar het lijkt mij een mooie plaats om elkaar eens te ontmoeten. Ik hoop dat je aanhaakt!)

Hoe zet je video in op Facebook als ondernemer?

Op Facebook kan je op drie manieren video inzetten. Je kan vooropgenomen video’s op Facebook uploaden zodat ze in je tijdlijn verschijnen. Je kan live gaan op Facebook waardoor video’s direct worden uitgezonden En als derde kan je video op Facebook inzetten door stories te gebruiken.

Laten we even wat dieper op de mogelijkheden in gaan.

1.      Vooropgenomen video’s uploaden naar Facebook

Facebook is al een paar geleden de strijd aangegaan met Youtube. Video’s die je rechtstreeks naar Facebook upload worden vaker getoond dan video’s die ergens anders staan.

Als je een vooropgenomen video op Facebook wilt hebben, stuur deze zowel naar Youtube als Facebook. Overigens kan je de video ook naar LinkedIn uploaden, en als ze korter zijn dan een minuut naar Twitter en Instagram.

Hou je video’s kort en luchtig maar wel zakelijk. Kom snel tot je punt. Je volgers op de sociale media zitten niet te wachten op lange verhalen. De kans is groot dat ze dan afhaken. Een paar jaar geleden maakte ik nog video’s die snel 15 minuten duurden. Tegenwoordig probeer ik op sociale media onder de 2 minuten te blijven.

Deze vorm is de meest laagdrempelige. Je kan de video van te voren op nemen, net zo vaak totdat je hem goed genoeg vindt. Pas daarna zet je hem online.

2.      Facebook Live

De tweede manier is Facebook Live. Facebook wil dat je sociaal bent op het platform. En wat is er socialer dan live voor je vrienden of volgers aanwezig te zijn. Maar dan…

Live is met de billen bloot. Wat ga je zeggen. Hoe hou je het interessant. Heb je een script of improviseer je wat?

Een zakelijke spontane Facebook live video kan wat ongestructureerder zijn. Spontaner en persoonlijker. Naar mijn mening is dit niet de plaats om veel tips te geven en belerend over te komen (iets waar ik snel naar toe kon neigen). Mensen willen zien wie je bent, hoe je je voelt. Dat maakt het socialer. Niet een lesje ondernemerschap of levenswijsheid krijgen.

Zakelijk zou ik spontale Facebook live video’s heel luchtig houden.

Er is wel een ander manier om Facebook live zakelijk in te zetten, en dat is door bewust op een vast tijdstip aanwezig te zijn voor je volgers. Bijvoorbeeld met een live vraag en antwoordsessie, of om in contact te komen met andere ondernemers. Zoals mijn aanstaande Online Business Café, Live op Facebook.

3.      Facebook stories

De derde variant voor video op Facebook is door Stories te gaan gebruiken. Dat zijn de ronde icoontjes bovenaan je Facebook scherm. Facebook;s nieuwste parade paardje. Rechtstreeks gekopieerd van Instagram.

Met stories kan je hele korte video’s opnemen tot zo’n 30 seconde. Die video’s blijven 24 uur op je story-tijdlijn staan en verdwijnen daarna weer. Maar als je regelmatig iets nieuws plaatst – meerdere keren per dag – dan blijft jouw story tijdlijn gevuld.

Deze vorm is wel heel makkelijk. Wat je ook plaatst, het verdwijnt zo weer. Een videootje is binnen een minuut gemaakt, en meer moet het ook niet zijn.

Hoe start je met video op Facebook?

Als je nog nooit video’s hebt gemaakt, is het echt eng om direct live te gaan. Dat zou ik je niet aanraden. Het meest laagdrempelige is om een kort script voor jezelf te maken en het op te nemen met je eigen telefoon. Probeer het eens uit. Je hoeft er niets mee te doen. Eerst opnemen, nog een keer opnemen, terugkijken en weggooien of heel stoer op je tijdlijn plaatsen.

Je zal zien dat het reuze meevalt. En als je het online zet, ben ik er van overtuigd dat je veel positieve reacties krijgt. Je doet iets wat vele andere mensen niet durven.

Je bent zichtbaar, stoer, en Facebook loves it!

 

Heb jij al een video op Facebook gezet?

Durf je de uitdaging aan? Maak jij vandaag nog een eerste video en zet je die online? Als je dat gedaan hebt, plaats dan de link naar jouw video op Facebook in de reacties.

Ben je al zichtbaar? Dan wil ik graag wel een van je video’s zien. Zet ook die link hieronder.

En durf je de uitdaging nog niet aan? Misschien kan je laten weten wat je zo eng of lastig vindt, we kunnen je vast helpen daar overheen te komen.

Veel succes,

Groet, Bastiaan

Online Business Café

Komende vrijdag hou ik het eerste Online Business Café om de week af te sluiten met gelijkstemde ondernemers, relaxed, luchtig en ook een beetje leerzaam. Ik interview gasten, ik ga je prikkelen met foute stellingen, je kan live vragen stellen.

Wanneer: Vrijdag 20 april van 16.00-17.00
Thema: Online Zichtbaarheid (hoe kan het anders 😉 )
Waar: Via Facebook Live. Dus vanachter je eigen computer of op je telefoon
Kosten: gratis, en je kan ook niets kopen
Zelf regelen: drankje, borrelnootjes en bitterballen

Aanmelden, laat even weten of je er bij bent >>>


Bastiaan
Bastiaan

Hi, ik ben Bastiaan de Koning. Online Marketing Trainer, Spreker, Coach, Kajabi Expert, Oprichter Kajabi-Users.nl en de Kajabi-iDeal betaalplatform LinktoPay. Ik adviseer mkb en ondernemers hoe je snel professionele online cursussen kan maken en kan verkopen, binnen een professionele cursus omgeving.

  3 Reacties op "Video op Facebook gebruiken als Ondernemer"

  • Marjorie

   Brrr ik vind video echt nog eng… Om met Eleanor Roosevelt te spreken ‘Do one thing that scares you every day’…

  • Wendy

   Ja! …..en het is zo leuk om te doen! (Vind ik)
   Ik doe het te weinig!
   facebook life ben ik niet zo een fan van, het stoort mij altijd dat het geluid niet synchroon loopt. Ieder zijn ding! 😄

  • Leanne

   Gaaf .. ik ben erbij 😉 … voordeel live … het nadeel ik heb nog even een verkoudheid op te lossen 😉 . Mijn meest recente video : https://www.facebook.com/helioworkNL/videos/1026416324178340/ ( en er staat ook een rustgevende fb live op mijn pagina van vandaag 😉

Schrijf je Reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd